2016

Lezing: KiK's Kolonisten: het verleden krijgt een gezicht

Lezing: KiK's Kolonisten: het verleden krijgt een gezicht

KiK doet mee aan het samenwerkingsverband van de Noordenaars. In het weekend van 11-13 november werden er door de aangesloten kunstinitiatieven diverse activiteiten aangeboden, waaronder deze 2 lezingen bij KiK.

KiK werkt momenteel aan een tweetal spannende projecten in de voormalige Koloniën van Weldadigheid, die op de nominatie staan voor de UNESCO Werelderfgoedlijst. Fotograaf Wouter Jansen maakt een serie fotoportretten van afstammelingen van de 'paupers' die naar deze koloniën werden opgezonden, een opmerkelijk divers gezelschap. Edwin Stolk bouwt aan een nieuwe, tijdelijke kolonie, opgebouwd met medewerking van de de Maatschappij van Weldadigheid, de gemeente Westerveld en de kazernes in Darp en Wezep, waar kunstenaars zullen verblijven om de hedendaagse verzorgingsstaat onder de loep te nemen. Wouter en Edwin gingen dieper in op deze projecten en op hun oeuvre in het algemeen.

INTO NATURE - Art Expedition#1

INTO NATURE - Art Expedition#1

Zomer 2016 was KiK mede-curator van de eerste Drentse kunstmanifestatie INTO NATURE - art expedition. Al vele jaren is eraan gewerkt om dit te realiseren, maar vanaf 1 juli was het een feit. 

Vanuit KiK werkten 18 deelnemende kunstenaars aan dit project mee. 1 juli was de officiele opening, daarna waren de projecten tot en met 18 september op 17 verschillende locaties (museum De Buitenplaats, Rijksluchtvaartschool Eelde tot en met het Drents Museum en een aantal buitenlocaties) te bezichtigen.

Op de Rijksluchtvaartschool (RLS) locatie was werk van kunstenaars te zien die eerder werkten bij KiK in de artist in residence. Hun werk is sterk landschap gerelateerd en was te zien tijdens verschillende projectpresentaties. Een aantal kunstenaars hadden site-specific werk gemaakt. Op de facebookpagina van KiK zijn foto's te zien van de tentoonstelling en deze route.

De kunstenaars die deelnemen waren: Lieven Lefere; Isabel Devos; Celine van den Boorn; Kim Habers; Bert-René Brinkman; Casper de Jong; Bieke Depuydt; Nicolette Klerk; Marieke De Jong; Arja Hop & Peter Svenson; Jan van der Ploeg; Krijn de Koning; Zoro Feigl; Florentijn Hofman; Andre Pielage; Hans Jungerius en Frank Straatman.

Voor meer informatie kijk op http://www.intonature.net/.

 

Oktobermaand Kindermaand 2016

Oktobermaand Kindermaand 2016

20 jaar geleden was De Venen nog een zuivelfabriek. Er werd melk gebracht, machines draaiden, kazen rolden van de plank en tankauto's reden af en aan. Nu is de fabriek helemaal omgebouwd tot een plek waar mensen wonen en werken.

Toch vinden we het leuk om met jullie terug te gaan in de tijd en de fabriek weer een beetje tot leven te laten komen. Bouw je met ons mee?