2014

Gedachte-experiment | samengesteld door Edwin Stolk

Gedachte-experiment | samengesteld door Edwin Stolk

In 1818 werd vlakbij Kolderveen de eerste proefkolonie gesticht door generaal Johannes van den Bosch. Een plaats die we nu kennen als Frederiksoord. Het idee en plan voor deze proefkolonie zou je kunnen zien als een gedachte-experiment. Een model om de levensstandaard te garanderen en de armoede uit te bannen. Op papier was dit een nobel streven, in de praktijk echter faalde dit experiment.

The Beamery | Sharon Houkema

The Beamery | Sharon Houkema

De oorsprong van het woord ‘recreatie’ in de moderne betekenis van ‘vrijetijdsbesteding’, is te vinden in het Latijnse ‘recreatio’ waar het zoiets betekende als herstel van ziekte: opnieuw maken, nieuw leven inblazen. De voormalige zuivelfabriek te Kolderveen - zelf nieuw leven ingeblazen als locatie voor kunst, stond in de maanden september en oktober in het teken van recreatie en re-creatie.

Aan dit project werden de activiteten van Oktobermaand Kindermaand gekoppeld.

Met dank aan het Mondriaan Fonds, het VSB Fonds, BOEi en de Bank Giro Loterij.

Tijdreizen in het Drentse landschap | Oktobermaand Kindermaand 2014

Tijdreizen in het Drentse landschap | Oktobermaand Kindermaand 2014

Ook dit jaar deed KiK weer mee met Oktobermaand Kindermaand. We gingen tijdreizen! Kijk samen met je (groot)ouders naar het landschap. Niet alleen naar de natuur en de ruimte om je heen, maar ook naar de invloed van de mens op die natuur. Hoe ging het vroeger, hoe is het nu en hoe zou het kunnen worden?

Er werden allerlei technieken gebruikt wat verrassende beelden opleverde.

Met dank aan het VSB Fonds, Stichting het Burgerweeshuis Meppel, BOEi en de Bank Giro Loterij die dit financieel mogelijk maken.

'Bleekers Art Land' in KiK

'Bleekers Art Land' in KiK

Tot en met 22 juni was in KiK de tentoonstelling te zien in het kader van Meppel Culturele Hoofdstad van Drenthe. Vijf kunstenaars hebben gewerkt met leerlingen van vijf middelbare scholen om vijf installaties te maken. Hun eigen werk was te zien in KiK tot en met 22 juni. Van 2 mei tot en met 18 mei 2014 vond onder de naam 'Bleekers Art Land' een evenement plaats op het Bleekers eiland in het hartje van Meppel.