HINTERLAND

Uitnodiging1 Hinterland Voorkant - Beeldende Zaken

Initiatief: Korsten & De Jong

Deelnemers:

Kai Arendsen, Lotte Ballijns, Isabelle Bisseling, Corina Broers, Chantall Heerink, Niek Jager, Stijn Kapteijns, Eline Kippers, Heike Kleinjan, Derko Laan, Elise van der Linden, Anne-Marie Meertens, Annemarie Oosterhuis, Roy Ruepert, Marlies Smit, Mariëlle Vos, Heidi Wolters, Femke Wubbels

Vrijdag 9 oktober 2015 - 16.00 uur was de(proces)opening
Donderdag 29 oktober 2015: Symposium DBKV ArtEZ met bijdrage vanuit HINTERLAND/KiK www.artez.nl
Vrijdag 30 oktober 2015 - 16:00 uur
was de eindpresentatie

Tentoonstelling t/m 15 november

Vanuit het gezamenlijke werkveld als docentopleiders in de beeldende vakken, als collega kunstenaars en als voormalig co-onderzoekers vanuit een lectoraat hebben Korsten & De Jong een voorstel gedaan voor de Artist in Residence (Air) met het uitgangspunt Hinterland. Zij hebben oud studenten van de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving Hogeschool Windesheim en ArtEZ te Zwolle benaderd deze AIR verder vorm te geven. In deze periode wordt KiK het 'live-atelier' van de alumni. Het resultaat van de interactie en zoektocht vormt een tentoonstelling.

Deze Air kiest voor het centrale gegeven 'Hinterland' dat een directe relatie aangaat met de omgeving en de locatie van KiK. De term Hinterland staat voor zowel de eigenheid van de persoon (in de betekenis van zijn of haar individuele achtergrond) maar ook voor een gemeenschappelijkheid omdat het woord in meerdere talen hetzelfde betekent. In zijn overkoepelende betekenis staat het woord voor een gebied achter de grenzen van bijvoorbeeld de zee. De term heeft een specifieke geologische betekenis en verhoudt zich tot plekken op grond van geografie en economie en dus niet op grond van politiek. Dit geeft de mogelijkheid om voorbij grenzen te kunnen denken en op zoek te gaan naar andere vormen van grens- en positiebepaling. Ook geeft het de mogelijkheid om je bezig te houden met het idee dat je 'in transit' bent. Altijd op weg van de ene naar de andere plek en het idee dat de as van deze verandering altijd draait om waar je je nu begeeft.

In hoeverre jouw Hinterland gevormd wordt, in hoeverre je een eigen uitloper vormgeeft en in hoeverre je verantwoordelijk bent voor het Hinterland van een ander zijn de meer persoonlijke deelvragen bij het uitgangspunt. De term Hinterland sluit ook nauw aan bij het project 'Pauperportretten' van Wouter Jansen waarin het verleden van de veenkolonie onderzocht wordt door portretten van nazaten.

Hinterland zal onderzocht worden door middel van een visualisatie (kunstinterventie/ tentoonstelling /work in progress), publicatie, diverse workshops en een eindpresentatie door de betrokken kunstenaar-docenten waarin steeds nadrukkelijk contact gezocht wordt met de bezoekers. Hinterland wordt benaderd als het letterlijke achterland van KiK, maar ook als het Hinterland van de betrokken kunstenaar-docenten (bijvoorbeeld de eigen opleiding of het gebied van de Kunsteducatie in Nederland) en dat van de bezoekers (hun letterlijke achtergrond in de gedeelde geschiedenis van de locatie maar ook in de relatie tussen ouders en kinderen waarin ouders mede het Hinterland van hun kinderen vormgeven).

Daarnaast zal vanuit het domein educatie van de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving van Hogeschool ArtEZ te Zwolle een symposium plaatsvinden met de vraag 'Hoe kan een nieuwe generatie kunstdocenten de wereld voeden? Een uitgangspunt waarop zowel het werkveld als de studenten worden uitgedaagd te reflecteren.

Uiteraard gaan we er in de Air van uit dat je net als een plant uit je wortels groeit maar dat je deze ook ontgroeit en eigenwijs je eigen uitlopers creëert.

Onder enorme belangstelling werd de eindpresentatie geopend vrijdag 30 oktober. Met een inleiding door Pim Trooster en Nils van Beek; een toelichting door curator Isabelle Bisseling; een dankwoord door de initiatiefnemers Korsten & De Jong; de openingshandeling door Ingeborg Sturre. Daarna volgde een rondgang langs al het werk door het publiek. De presentatie werd afgesloten met goede gesprekken en discussies aan tafel met een smakelijk buffet. 

Reacties (0)

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast